Završetak pripremnih radova na izgradnji metroa pre roka

Bez autora
Apr 14 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju Aneksa Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš.

Pomenuti dokument potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor JKP „Beogradski metro” Andreja Mladenović, v.d. sekretara za javni prevoz grada Beograda Radovan Kremić i predstavnik kompanije „Power China” Jang Fan.

Nakon prezentacije o daljim koracima i planovima u izgradnji Beogradskog metroa, Mali i Vesić su obišli radove na posipanju terena na Makiškom polju, gde će biti izgrađen depo.

Pripremni radovi, koji su počeli krajem 2021. godine, privode se kraju mnogo pre roka, naveo je Mali, dodavši da se njihov završetak očekuje tokom leta, a da je rok bio decembar ove godine.

Potpredsednik Vlade je istakao da je nasuto više od milion kubika peska i da se počelo sa nasipanjem drobljenog kamena, podsetivši na to da će prva linija metroa u dužini od 21 kilometra imati 21 stanicu, dok će druga biti dužine 24 kilometra i imati 24 stanice.

Već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa, kada su stanice u pitanju, rekao je Mali i najavio kupovinu dve mašine koje će započeti iskopavanja na prvoj liniji, jedna sa Makiškog polja, druga iz Mirijeva.

On je ocenio da radovi teku po planu i da će do 2028, najkasnije do 2029. godine prva linija biti završena, i dodao da se uveliko radi na projektovanju druge linije metroa, što bi značilo da se naredne godine može krenuti i sa radovima na toj liniji.

Mali je izrazio zahvalnost kineskim partnerima iz kompanije „Power China” i svim ostalim stranama uključenim u projekat, na predanom radu da sve ide po planu, pa čak i pre rokova.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je ponosan na činjenicu da je Srbija sačuvala makroekonomsku stabilnost i da je u februaru stopa rasta BDP-a iznosila 5,9 odsto, čemu doprinose ovakvi koraci i projekti.

Vesić je najavio radove po čitavom Beogradu sledeće godine, posebno istakavši prvi deo beogradskog gradskog voza, koji će sa metroom omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, možda i 80 odsto, već 2030. godine bude šinski.

On je najavio i proširenje beogradskog železničkog čvora, i istakao da će Beograd zaista funkcionisati kao prava metropola, jedan dobro uređen grad.

Predstavnik kompanije „Power China” Liu Šakuan objasnio je da radovi na Makiškom polju u ovom trenutku idu šest meseci pre roka, i izrazio zadovoljstvo takvom dinamikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik